Thursday, May 12, 2016

Facts About World - Russia - (Chapter-1)

Facts About World -Russia 
(Chapter-1)


1. Russia shares border with ....... countries:
(a) 12                                                       (b) 13
(c) 14                                                       (d) 15
Answer: (c)

2. The coldest country in the world:
(a) Mongolia                                       (b) China
(c) Bolivia                                            (d) Russia
Answer: (d)

3. The last Czar of Russia:
(a) Czar Nicholas II                            (b) Czar Nicholas I
(c) Kaizer I                                            (d) Kaizer II
Answer: (a)

4. Czar Nicholas IIwas overthrown by the ........... Revolution
(a) Bolshevik                                         (b) Menshevik
(c) Industrial                                         (d) None of these
Answer: (b)

5. The year of Russian Revolution:
(a) 1789                                                (b) 1776
(c) 1911                                                (d) 1917
Answer: (d)

6. Who led Menshevik Revolution?
(a) Karl Marx                                         (b) Kerensky
(c) Lenin                                                 (d) Stallin
Answer: (b)

7. Which was the actual Russian Revolution?
(a) Bolshevik Revolution                    (b) Menshevik Revolution
(c) February Revolution                       (d) None of these
Answer: (a)

8. Who led the October Revolution (Bolshevik Revolution) that seized power from
Kerensky?
(a) Stallin                                                      (b) Brushnev
(c) Lenin                                                       (d) Krushchev
Answer: (c)

9. The deepest fresh water lake in the world:
(a) Supirior                                                (b) Beykal
(c) Victoria                                                 (d) Tanganyika
Answer: (b)

10. The country with most number of time zones is Russia. It has ....... time zones:
(a) 14                                                           (b) 13
(c) 12                                                            (d) 11

No comments:

Post a Comment