Thursday, May 12, 2016

Facts About World -Bangladesh (Chapter-2)

Facts About World -Bangladesh 
(Chapter-2) 

11. The country where General Election is conducted by an interim government formed for that purpose.
(a) China                                                                 (b) Nepal
(c) Bhutan                                                               (d) Bangladesh
Answer: (d)

12. The main langauage of Bangladesh:
(a) Urdu              (b) English          (c) Bengali          (d) Hindi
Answer: (c)

13. Who among the following is a favourite poet of Bangladesh?
(a) Mirza Ghulam Ali                                         (b) Mirza Ghalib
(c) Kazi Nazrul Islam                                         (d) Muhammad Iqbal
Answer: (c)

14. The district of Assam that was ceded to East Pakistanl at the time of partition:
(a) Rangpur                                                         (b) Chittagong
(c) Dhaka                                                             (d) Sylhet
Answer: (d)

15. Other than India, which is a neighbouring country of Bangladesh?
(a) Nepal Z                                                            (b) Bhutan
(c) Myanmar                                                        (d) Thailand
Answer: (c)

16. The second largest religious group in Bangladesh:
(a) Muslim                                                        (b) Christianity
(c) Buddhists                                                   (d) Hindus
Answer: (d)

17. Bangladesh was formely known as:
(a) West Pakistan                                            (b) West Bengal
(c) Kalinga                                                         (d) East Pakistan
Answer: (d)

18. Founder of Bangladesh Nationalist Party (BNP):
(a) Ziaur Rehman                                             (b) Mujibur Rehman
(c) Zillur Rehman                                             (d) HM Ershad
Answer: (a)

19. Who is the founder of Bangladesh?
(a) Zillur Rehman                                              (b) Ziaur Rehman
(c) HM Ershad                                                    (d) Mujibur Rehman
Answer: (d)

20. Sheikh Mujibur Rehman belonged to the party:
(a) PPP                                                                 (b) BNP
(c) Avami League                                                (d) Muslim League

No comments:

Post a Comment