Wednesday, June 22, 2016

Facts About World- South Africa (Chapter-1)

Facts About World- South Africa
(Chapter-1)

1. The second largest economy in Africa:
(a) Egypt                                (b) Nigeria
(c) Sudan                               (d) South Africa
Answer: (d)

2. South Africa is known as:
(a) Rainbow Land                 (b) Rainbow Nation
(c) Heart of Africa                 (d) Horn of Africa
Answer: (b)

3. The legislative capital of South Africa:
(a) Pretoria                             (b) Johannesburg
(c) Cape Town                       (d) Bloemfontein
Answer: (c)

4. The administrative capital of South Africa:
(a) Durban                               (b) Cape Town
(c) Bloemfontein                   (d) Pretoria
Answer: (d)

5. The judicial capital of South Africa:
(a) Bloemfontein                  (b) Durban
(c) Pretoria                            (d) Cape Town
Answer: (a)

6. The new name of Pretoria:
(a) Tshwane                              (b) Durban
(c) Johannesburg                     (d) Natal
Answer: (a)

7. South Africa is known as the “Land of Gold and .........’.
(a) Milk                                         (b) Diamond
(c) Honey                                     (d) Silver
Answer: (b)

8. Kimberley mines in South Africa is famous for:
(a) Petroleum                           (b) Copper
(c) Gold                                       (d) Coal
Answer: (c)

9. Former name of Cape of Good Hope:
(a) Cape Horn                             (b) Cape Agulhas
(c) Cape of Storms                     (d) Cape Kennedy
Answer: (c)

10.Which is known as the ‘Tavern of the seas’?
(a) Durban                                 (b) Cape Town
(c) Pretoria                                (d) Pretoria
Answer: (b)

11. The policy of racial discrimination that was adopted by the White government during the period 1948-1991.
(a) Apartheid                                 (b) Ghetto
(c) Holocaust                                 (d) None of these
Answer: (a)

12.In which place Gandhiji founded Phoenix settlement in 1904?
(a) Johannesberg                                  (b) Petermaritesberg
(c) Durban                                              (d) Pretoria
Answer: (c)

13.In which place Gandhiji founded Tolstoy Farm in 1910?
(a) Durban                                            (b) Cape Town
(c) Pretoria                                             (d) Johannesburg
Answer: (d)

14.South African leader Nelson Mandela spent ...... years in prison.
(a) 21                                                        (b) 27
(c) 30                                                        (d) 24
Answer: (b)

15.Nelson Mandela was released from jail in:
(a) 1988                                                (b) 1989
(c) 1990                                                 (d) 1991

No comments:

Post a Comment